Amsterdamse praktijk voor tandheelkunde

Talen

Nederlands Engels

WORTELKANAALBEHANDELING

Endodontologie is de tandheelkundige benaming voor een wortelkanaalbehandeling. Iedere tand of kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa. De pulpa is levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, bijvoorbeeld ontstekingen. Tandpulpa kan bijvoorbeeld door een gaatje, lekkende vulling of door een val ontstoken raken. Dit kan problemen veroorzaken voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot. Het stellen van de diagnose, het voorkomen én behandelen van deze ziekten noemen we endodontologie, een apart onderdeel binnen de tandheelkunde.

Indien tandpulpa ontstoken is, zal deze niet meer genezen. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot, hierdoor kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar dit gebied. Indien uw tandpulpa onstoken is zult u een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan.

Wortelkanaalbehandeling bij Lassus Tandartsen

Een wortelkanaalbehandeling is technisch gezien een zeer moeilijke behandeling. Onze tandartsen hebben veel ervaring met het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Voor de meer specialistische/moeizame behandelingen wordt u binnen Lassus Tandartsen doorverwezen naar onze tandarts-endodontoloog Sander Menso. Sander Menso is werkzaam op onze locatie op de Keizersgracht. Na de studie tandheelkunde heeft hij hiervoor een extra opleiding van drie jaar gevolgd welke leidt tot een officiële erkenning als tandarts-endodontoloog.

Symptomen

De symptomen dat uw tandpulpa ontstoken is, zijn soms heel duidelijk:

  • Lang aanhoudende pijn bij het drinken van warme of koude dranken
  • Spontane pijn en pijn waardoor u nachts wakker wordt
  • Pijn bij het dichtbijten

Echter, niet elke ontsteking doet pijn. Soms wordt een ontsteking pas ontdekt als er een röntgenfoto van uw gebit wordt gemaakt of na klinische testen.

De behandeling

De wortelkanaalbehandeling ziet er als volgt uit; de tandarts maakt eerst een röntgenfoto van de wortelkanalen om te zien waar de ontsteking zich bevind. De volgende stap is dat de tandarts de omgeving rondom het ontstoken gebied verdoofd en uw tand of kies aan de bovenkant openmaakt. Vervolgens verwijdert de tandarts het ontstoken en dode weefsel. Tevens wordt uw tand of kies gereinigd met kleine viltjes en desinfecterende vloeistof.

De ruimte die is ontstaan door de kleine viltjes worden opgevuld met rubberen viltjes en afgewerkt met een normale vulling. Als uw kies of tand erg verzwakt is, kan ervoor gekozen worden om een kroon te plaatsen in plaats van een reguliere vulling. De behandeling is vrijwel pijnloos doordat u verdoofd wordt. Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn, wij raden u dan om een paracetamol of ibuprofen in te nemen.

Herbehandeling

In enkele uitzonderlijke gevallen komt het voor dat na een wortelkanaalbehandeling de ontsteking niet heel geneest of dat u de klachten opnieuw ervaart. In de meeste gevallen kan u door een nieuwe wortelkanaalbehandeling uw tand of kies behouden.

Door de nieuwe behandeling worden alle wortelkanalen opnieuw gereinigd en gevuld. Tijdens de behandeling maakt de tandarts  een röntgenfoto om het verloop van de behandeling te controleren.