Slotjesbeugel

Slotjesbeugel

Prachtige, rechte tanden met een slotjesbeugel. Gemiddeld duurt een slotjesbeugelbehandeling 2 tot 3 jaar. De beugel blijft tijdens de gehele behandeling zitten en noemen we daarom ook wel een vaste beugel. Laat uw tanden rechtzetten met een slotjesbeugel bij Tandartspraktijk Lassus Tandartsen en geniet van:

 • Een prachtig recht gebit
 • Een behandelplan op maat
 • Verbetering van kauwfunctie

Waarom een slotjesbeugel

Een vaak gehoorde en belangrijke reden voor de plaatsing van een slotjesbeugel is de wens om een recht gebit te hebben. Maar ook wanneer u niet goed kunt bijten, kauwen en praten kan een slotjesbeugel uitkomst bieden. Met een recht gebit gaat dit namelijk altijd beter. Ook is een recht gebit makkelijker schoon te houden waardoor u bijvoorbeeld minder snel gaatjes krijgt.

Beugelbehandelingen

Voordat we bij Tandartspraktijk Lassus Tandartsen een slotjesbeugel plaatsen, bespreken we in een eerste consult altijd uw wensen. Onze tandarts voor orthodontie beantwoordt al uw vragen en neemt met u de verschillende mogelijkheden door. Zo kunt u in onze praktijk ook terecht voor het laten plaatsen van andere beugels waaronder een:

 • Onzichtbare beugels van Invisalign
 • Plaatbeugel
 • Buitenbeugel
 • Myobrace
 • Hyrax expansiebeugel

Nadat u samen met uw tandarts voor orthodontie een keuze heeft gemaakt voor de meest geschikte beugel voor u of uw kind, ontvangt u aan het einde van het consult een persoonlijk behandelplan en een overzicht van de kosten van de slotjesbeugelbehandeling.

Slotjesbeugel: de behandeling

Nadat u heeft gekozen voor de slotjesbeugel bestaat het traject uit de volgende stappen:

Stap 1: vooronderzoek

Voordat we de slotjesbeugel plaatsen, onderzoekt de tandarts voor orthodontie de conditie van de tanden en het tandvlees. Ook maken we röntgenfoto’s en een gipsafdruk van uw tanden.

Stap 2: plaatsing

Tijdens deze afspraak plaatsen we slotjes, deze noemen we ook wel brackets, op uw tanden. De slotjes verbinden we met elkaar met een draad die we vastzetten met elastiekjes op de slotjes. Elke tand polijsten we en plakken we met een speciale lijm op de tand. Het plaatsen van slotjes op zowel de onder- als boventanden duurt ongeveer twee uur. Ten slotte wordt de draad geplaatst die de slotjes met elkaar verbindt. Afhankelijk van het type beugel wordt de draad met elastiekjes of klepjes aan de slotjes vastgezet.

Stap 3: controles

Nadat de beugel is geplaatst is het belangrijk dat u elke vier tot zes weken langskomt voor een controle. Tijdens deze controle afspraken kijken het team naar de progressie van de behandeling en de mondhygiëne. Telkens wanneer uw tanden voldoende zijn opgeschoven, vervangen we de draad en elastiekjes indien nodig.

Tarieven slotjesbeugel

De totale prijs van de behandeling hangt af van de huidige stand van uw tanden en de tijd die nodig is om de tanden te verschuiven. Tijdens het bespreken van het behandelplan kan onze tandarts voor orthodontie u een prijsindicatie geven. Gemiddeld duurt de behandeling twee tot drie jaar.

Veelgestelde vragen

De slotjesbeugel is de meest voorkomende beugel bij kinderen.  U leest hier een aantal veel gestelde vragen over deze behandeling:

Doet een slotjesbeugel pijn?

Het plaatsen van een slotjesbeugel doet geen pijn. Wel zijn de tanden vlak na plaatsing of na een controleafspraak (als de draden en elastiekjes worden vervangen) soms gevoelig. Dit geeft dan ook bij het begin van de behandeling een vervelend gevoel tijdens het eten of tandenpoetsen. Dit duurt meestal ongeveer een week. Hierna zijn de tanden en kiezen eraan gewend.  Kleine wondjes in de mond door de slotjes zorgen soms ook voor irritatie en pijnklachten. Gelukkig verdwijnen deze wondjes vaak snel weer.

Hoe houd ik mijn beugel goed schoon?

Tussen de slotjes, draden en elastiekjes blijven gemakkelijk eetresten zitten. Bij een beugel is het daarom extra belangrijk om goed te poetsen. Zorg dat u bij het poetsen van uw slotjesbeugel:

 • de tandenborstel schuin op uw tanden zet;
 • ook de binnenkant van uw tanden poetst;
 • het tandvlees ook mee poetst

Onze tandartsen raden altijd aan om een elektrische tandenborstel met een speciaal opzetstukje te gebruiken als u een beugel heeft. Daarnaast adviseren wij om met een rager tussen de slotjes schoon te maken na het poetsen. Uiteraard krijgt u instructies hoe u de beugel het beste schoon kunt maken.

Waarom duurt de behandeling zo lang?

Met een slotjesbeugel worden er krachten op de tanden uitgeoefend waardoor de positie van de tand in het kaakbot langzaam verandert. Aan de ene kant van de tand verdwijnt er kaakbot, terwijl er aan de andere kant van de tand juist bot aangroeit. Dat is het (normale) biologische proces van het verplaatsen van tanden en kiezen. Afhankelijk van de ruimte die de tanden moeten verschuiven, duurt dit proces ongeveer 2 tot 3 jaar.

Ervaringen

Inplannen van een consult

Heeft u vragen over de slotjesbeugel of wilt u meer weten over Invisalign? Neem telefonisch contact met ons op via een van onderstaande nummers of plan een vrijblijvend consult in via het contactformulier.

Lassus Orthodontie

Onze tandarts voor Orthodontie is werkzaam bij onze praktijk aan de Apollolaan in Amsterdam.

Lassus Orthodontie
Apollolaan 174
1077 BH Amsterdam

Bel 020 210 4006

Of plan direct uw bezoek via onderstaand contactformulier.

[/cmsmasters_text]

Maak een afspraak