Decembermaand, feestmaand! Maar geldt dat ook voor je gebit?

Decembermaand, feestmaand! Maar geldt dat ook voor je gebit?

Sinterklaas is inmiddels in het land en daarna breekt de kerstperiode aan. December is een maand van gezellig samenzijn met familie en vrienden, genieten van al het lekkere eten en drinken. 

De zakken met pepernoten en ander suikergoed zijn niet aan te slepen. Meer snoep- en suikergoed betekent opletten voor het gebit. Door al dit lekkers wordt het lastig om binnen de aanbevolen 7 voedingsmomenten per dag te blijven. Je kan niet de hele dag door steeds een paar pepernoten pakken 😉

Al het eten en drinken wat wij tot ons nemen behalve water, geeft een zuuraanval in ons mondmilieu. Hierbij worden de bacteriën geactiveerd voor de spijsvertering. Afhankelijk of we een appeltje gegeten hebben – wat makkelijker verteerbaar is voor je systeem – of een glas cola gedronken wordt (moeilijk verteerbaar), duurt het ongeveer 50 minuten voordat het speeksel weer een neutrale PH-waarde aanneemt.

In deze periode ontstaat er demineralisatie, waarbij mineralen uit tanden en kiezen worden onttrokken. In een neutrale PH is er remineralisatie en worden mineralen vanuit de mond weer terug opgenomen in de tanden en kiezen. Je kunt je dan voorstellen dat wanneer er teveel demineralisatie is er gaatjes (cariës) ontstaan.

Wat kan je hier tegen doen? 

Om onze tanden en kiezen sterk te houden, geven we je hierbij een aantal tips. Niet alleen voor deze decembermaand, maar voor het hele jaar. 

·         Begin bij een goede mondhygiëne. Poets 2x daags minimaal 2 minuten. Poets hierbij van buiten naar binnen, inclusief de bovenzijde van de kiezen. 

·         Bij kinderen is het belangrijk dat de ouder na poetst tot 10 jaar. Daarna hebben kindjes pas de juiste motoriek om hun gebit zelf goed te kunnen poetsen. 

·         Bij het nuttigen van zoetigheid kan je naspoelen met water. Zo blijft het snoepgoed niet zo lang in de groefjes van de kiezen plakken. 

·         Beperk het aantal voedingsmomenten per dag tot 7 momenten. 

·         Eet gezond en vul dit eventueel aan met ondersteuning van supplementen. Wanneer er geen mineralen in het lichaam aanwezig zijn, kan er ook geen remineralisatie plaatsvinden. Vitamine D speelt hierin een belangrijke rol.

·         Vitamine D krijg je ook binnen via de zon. Dus ga ook veel naar buiten en geniet van de winterzon. Laat kinderen vooral lekker buitenspelen, zo blijven ze ook in beweging en zorgt voor een goede doorbloeding. 

·         Breng een extra bezoek aan de mondhygiënist of preventie assistent voor extra reiniging en poetsinstructies. 

 

Schoencadeautje voor de kinderen 

Bij de drogist kan je zgn. plakverklikkers kopen voor kinderen, zodat ze kunnen kijken of ze goed gepoetst hebben. Gegarandeerd plezier met een roze mond én je kan checken of alles goed schoon is. De kosten van deze plakverklikkers variëren van € 2,- tot € 8,-, afhankelijk van het aantal en de drogist.