Myobrace: een preventieve vorm van orthodontie

Home / Myobrace: een preventieve vorm van orthodontie

De Myobrace is ontwikkeld om mondproblemen te voorkomen. Door afwijkende mondgewoonten en ontwikkelingsproblemen in de kaak op tijd te corrigeren, kunnen problemen zoals een overbeet, scheve tanden of een onderbeet tijdig worden aangepakt. 95% van de kinderen die een Myobrace heeft gehad, hoeft op latere leeftijd geen beugel meer.

Wat is myobrace?

Myobrace is een vierfasesysteem in de vorm van een zogenoemde trainer. De trainer richt zich in tegenstelling tot andere beugels op het voorkomen van het probleem in plaats van het ‘herstellen’. Omdat scheve tanden of een verkeerde stand van de kaak ontstaan door afwijkende mondgewoonten, pakken wij met de Myobrace het probleem bij de kern aan. Zo leren wij samen met u of uw kind een verkeerde mondademhaling, foutieve slikgewoonte of een verkeerde tongpositie af om blijvende schade aan het gebit te voorkomen.

Wat doet de myobrace?

De Myobrace corrigeert onder andere de afwijkende mondgewoonten en zet de tanden recht, maar wist u dat de Myobrace ook:

  • De kaken ontwikkelt en deze uitlijnt;
  • De gezichtsontwikkeling optimaliseert;
  • De algehele gezondheid verbetert;
  • Gezonde eetgewoonten stimuleert.

Geschikt voor volwassenen en kinderen

De Myobrace is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Door het probleem vroegtijdig aan te pakken, wordt de oorzaak van het probleem aangepakt waardoor de tanden en kiezen recht komen te staan. Maar liefst 95% van de kinderen die een Myobrace trainer heeft, heeft op latere leeftijd geen beugel meer nodig.

Het kan ook voorkomen dat u op een latere leeftijd nog een beugel nodig heeft, omdat uw tanden ondanks het dragen van een beugel weer scheef gaan staan. Om te voorkomen dat u opnieuw een permanente beugel moet, kunt u ervoor kiezen om uw tanden recht te zetten met de Myobrace.

Rechte tanden in vier stappen

De Myobrace is een trainer die u of uw kind helpt om slechte mondgewoonten af te leren. Zo oefenen de vier verschillende trainers (bij iedere stap hoort een andere trainer) druk uit op de kaken om de mond te verbreden en worden de spieren in en rondom de mond getraind. Daarnaast worden er verschillende oefeningen en trainingen gedaan om de juiste mondgewoonten aan te leren. Het gehele proces gaat in vier stappen:

Stap 1: gewoontecorrectie

In de eerste fase van de Myobrace worden de verkeerde gewoontes afgeleerd. Hierbij kunt u denken aan mondademhaling, een verkeerde tongpositie en onjuiste slikoefeningen.

Het trainen van de neusademhaling

Het is een van de meest voorkomende oorzaken van scheve tanden en kaken: het ademen door de mond. Het ademhalen door de mond zorgt niet alleen voor een scheef gebit, maar kan ook leiden tot chronische aandoeningen, snurkklachten, ontstekingen van het middenoor en gaatjes en/of tandvleesontstekingen. Om ervoor te zorgen dat u en/of uw kind de juiste ademhaling aanleert, dient u naast het dragen van de Myobrace iedere dag een aantal oefeningen uit te voeren.

Het aanleren van de juiste tongpositie

Wanneer de ademhaling door de neus een automatisme is geworden, kan er gestart worden met de tongpositie. Door een juiste tongpositie te creëren zorgen wij er samen met u en/of uw kind voor dat de tongspier helpt bij het verbreden van de kaak.

Slikoefeningen

De manier waarop u slikt heeft invloed op de manier van uw tanden. Door verkeerde slikgewoontes kunt u uw eigen gebit scheefslikken. Om te voorkomen dat uw gebit na behandeling met de Myobrace weer scheef gaat staan en te zorgen dat het terugkeert naar de correcte stand, leren wij u correcte slikmanieren aan.

Stap 2: boogontwikkeling

Wanneer de verkeerde gewoontes zijn afgeleerd, kan het nodig zijn om de bovenkaak te verbreden om voldoende ruimte te creëren voor de tanden en de tong. Hiervoor maken wij in combinatie met de Myobrace gebruik van de Biobloc of het Farell Bent Wire System. Voor jonge kinderen maken wij gebruik van de Myolay.

Stap 3: Tanduitlijning

De derde stap in het proces is de tanduitlijning. Met behulp van de Myobrace worden de tanden in hun natuurlijke positie uitgelijnd. Bij deze stap is het van groot belang dat de cliënt de Myobrace dag en nacht draagt. Aan de hand van uw wensen en verwachtingen kan er vervolgens beslist worden om nog een beugel te nemen voor de laatste uitlijning van het gebit.

Stap 4: Retentie

Retentie betekent letterlijk vasthouden. In deze fase doen wij er samen met u dan ook alles aan om uw rechte gebit vast te houden. Om dit te creëren wordt er veelal een spalkje achter de tanden geplaatst of wordt er een retainer aangemeten. Dit is een soort plastic hoesje dat over de tanden en kiezen geschoven kan worden om te voorkomen dat het gebit opnieuw scheef gaat staan.

Maak een afpsraak voor een myobrace

Wij nodigen u graag uit om de mogelijkheden van Myobrace te bespreken tijdens een persoonlijk consultgesprek. Neem contact met ons op via 020 471 3137 of stuur een e-mail naar info@lassustandartsen.nl.

Ervaringen

Professionals

Onze behandelaren

Maak een afspraak