Amsterdamse praktijk voor tandheelkunde
Nederlands Engels

Tandarts voor orthodontie Amsterdam, mooie stralende tanden

Stralende en rechte tanden door een beugel

Het gebit vormt een belangrijk onderdeel van uw uitstraling. Een stralend en recht gebit geeft u meer zelfvertrouwen en een mooie glimlach. Onze tandarts voor orthodontie houdt zich bezig met de correctie van tanden die te ver naar voren of scheef staan. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit, of de tanden en kiezen passen niet goed op elkaar, kan een beugel de oplossing zijn.

 

In onze moderne tandartspraktijken aan de Keizersgracht, Lassusstraat en het Stadionplein kunt u terecht voor een afspraak met een tandarts voor orthodontie. Lassus Tandartsen biedt u de volgende voordelen:

 • Op maat gemaakt behandelplan
 • Persoonlijke aandacht
 • Ruime openingstijden (ook ’s avonds en in het weekend)
 • Zowel voor kinderen als volwassenen

Maak een afspraak. Bel 020 471 3137

 

Waarom een beugel?

Veel mensen nemen een beugel omdat ze graag een mooi gebit met rechte tanden willen. Echter, ook om gezondheidsreden kan het belangrijk zijn om een beugel te nemen. Een gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot schade aan het tandvlees, asymmetrie in het gezicht en vergroeide kaken. Ook voor uw gezondheid kan het in sommige gevallen belangrijk zijn om een beugel te nemen.

 

De behandeling

Hieronder volgt een kort stappenplan van een beugelbehandeling:

 • Intake en bespreken van het individuele behandelplan;
 • Onderzoek (röntgenfoto's, mondonderzoek en afdrukken voor gebitsmodellen);
 • Beugel plaatsen;

Aangezien elke mond uniek is krijgt elke cliënt krijgt een op maat gemaakt behandelplan.

 

Intake 

Wij nodigen u graag uit voor een intake gesprek. Tijdens deze afspraak is er ruimte voor u om vragen te stellen en de mogelijkheden te bespreken. Aan het eind van het gesprek ontvangt u een persoonlijk behandelplan en een begroting van de beugelbehandeling.

 

Onderzoek 

Tijdens het onderzoek, welke desgewenst al bij het intakegesprek uitgevoerd kan worden, worden er een orthopantonogram, RSP, studiemodellen en klinische foto’s gemaakt.

 

Behandelplan 

Om tot een mooi eindresultaat te komen dient er een behandelplan te worden opgesteld. Hierbij brengen wij de afwijkingen in kaart en inventariseert de tandarts voor orthodontie welke beugel het meest geschikt is voor de cliënt. Gemiddeld dient een beugel tussen de één en twee jaar gedragen te worden.

 

Plaatsen van de beugel 

Er zijn verschillende soorten afwijkingen welke vragen om een specifieke beugel. Elke soort beugel wordt ook verschillend aangebracht. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten beugels:

 • Onzichtbare beugel (Invisalign of incognito)
 • Slotjesbeugel (brackets)
 • Blokbeugel
 • Plaatbeugel
 • Buitenbeugel
 • Myobrace

 

Controle 

Na het plaatsen van de beugel moet je ongeveer 1 keer per maand op controle komen. Via deze controles worden de vorderingen bijgehouden en wordt de beugel waar nodig bijgesteld of aangepast.

 

Retentiefase

Na de beugelbehandeling begint de retentiefase. Uw tanden kunnen nog verschuiven na de beugelbehandeling. Om het bereikte resultaat zo goed mogelijk vast te houden plaatsen wij een retentiebeugel. Een retentiebeugel zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen niet weer terug gaan naar de positie van vóór de behandeling. Een retentiebeugel is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er zowel vaste als uitneembare retentiebeugels, de tandarts voor orthodontie zal bepalen welke retentiebeugel u nodig heeft.

 

tarieven en Vergoeding door de zorgverzekeraar

De beugelbehandeling wordt niet vergoed door de basisverzekering. In enkele bijzondere gevallen wordt een beugelbehandeling vergoed door de basisverzekering. Het gaat dan meestal om aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige afwijkingen in de tand- en/of kaakstand.Als u een aanvullende verzekering heeft wordt de beugelbehandeling in de meeste gevallen wel vergoed. Raadpleeg bij twijfel uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

 

 

Veel gestelde vragen

Hoe ontstaan scheve tanden, kiezen en kaken? 

De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk vastgelegd. Ook door invloeden tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van tanden en kiezen veranderen. U kunt hierbij denken aan tongpersen en duimzuigen.

Is een beugel pijnlijk? 

Na het plaatsen van de beugel kunnen de tanden enkele dagen gevoelig zijn. Wij raden u aan om dan zacht voedsel te eten. Ook kunt u de eerste week na het plaatsen van de beugel last hebben van uw wangen en lippen. U kunt op delen van de beugel die scherp aanvoelen was aanbrengen, u krijgt dit van de tandarts voor orthodontie mee. Bij de maandelijkse controle kan bepaald worden dat de beugel aangepast moet worden, ook in die gevallen kunnen de tanden enkele dagen gevoelig aanvoelen.

Kun je met een beugel alles eten? 

U kunt het beste geen hard en kleverig voedsel eten. De beugel kan kapot gaan en het voedsel is moeilijk te verwijderen van uw beugel.

Kan ik sporten met een beugel? 

Met een vaste beugel zoals een slotjesbeugel kunt u prima sporten. Indien u een uitneembare beugel heeft, zoals een blokbeugel, raden wij u aan om deze uit te doen tijdens het sporten.

Wat moet ik doen als er een draadje los zit? 

De kans bestaat dat na verloop van tijd een draadje los komt te zitten. Wij raden u dan aan om zo snel mogelijk een afspraak met ons in te plannen. Dit biedt ons de mogelijkheid om de beugel tijdig weer optimaal te laten functioneren.

 

Afspraak maken met een tandarts voor orthodontie in Amsterdam

Wilt u een afspraak maken met een tandarts voor orthodontie van Lassus Tandartsen? Neem dan contact met ons op via 020 471 3137 of via het onderstaande contactformulier.

 

 

Naam*
E-mail adres*
Telefoonnummer*
Praktijk


Bericht*

We wijzen je op onze privacy-en cookieverklaring.