Amsterdamse praktijk voor tandheelkunde
Nederlands Engels

Veel gestelde vragen

De controle

Bij mijn vorige tandarts duurde een periodieke controle maar vijf minuten. waarom duurt dat bij jullie zo lang?
Antwoord
Wij reserveren voor al onze cliënten 40 minuten. In die tijd wordt uw gehele gebit professioneel gereinigd en krijgt u uitleg over hoe u zelf uw gebit het beste kunt onderhouden. Wij geloven heel sterk in preventie: voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast wordt uw gebit ook nog gecontroleerd. U hoeft dus maar één keer te komen.
Word ik bij jullie altijd door dezelfde preventieassistente geholpen?
Antwoord
Onze preventieassistentes rouleren. Dat doen we bewust want zo kijkt er steeds iemand met "verse" ogen naar uw gebit. Wanneer u dat liever niet heeft dan kunt u bij het maken van de afspraak om uw "favoriete" preventieassistente vragen.
Waarom maken jullie zo vaak röntgenfoto's?
Antwoord
Met het blote oog zie je veel maar niet alles. Verborgen gaatjes, ontstekingen in de kaak, botafbraak, etc. kun je alleen op een foto ontdekken. Op deze manier kan er in een eerder stadium iets aan worden gedaan voordat het te laat is.

Nieuwe cliënten

Bij mijn vorige tandarts duurde een eerste bezoek net zo lang als een gewone controle. waarom duurt dat bij jullie zo lang?
Antwoord
Wij reserveren altijd 40 minuten voor het eerste bezoek. Tijdens deze behandeling doen we een uitgebreide intake om alles in kaart te krijgen waaronder een röntgenonderzoek. We bespreken de resultaten uitvoerig met u zodat we uw gebit door en door kennen alvorens we gaan behandelen.

Slecht gebit

Ik heb altijd een slecht gebit gehad en bij elk bezoek aan de tandarts moet er wel een gaatje gevuld worden. hoe kan ik dat stoppen want ik ben bang dat ik op den duur mijn tanden ga verliezen?
Antwoord
Wanneer uw gebit steeds verder achteruit gaat dan is er iets bijzonders aan de hand. In de meeste gevallen is de oorzaak een combinatie van aanleg, onvoldoende mondhygiëne en voeding. Samen met u willen we dat graag onderzoeken om een plan op te stellen zodat u uw leven lang uw gebit behoudt.

Afspraken

Bij mijn huidige tandarts lopen de behandelingen altijd uit en moet ik altijd lang in de wachtkamer wachten. is dat bij jullie ook zo?
Antwoord
Nee, zeker niet. Uw tijd is voor ons belangrijk, u heeft meer te doen dan alleen naar de tandarts te gaan. Door ons zeer professionele planningsysteem zijn wij in staat om vrijwel iedereen op de afgesproken tijd te helpen. Vooropgesteld dat ook iedereen op tijd op de afgesproken tijd aanwezig is. Door onvoorziene omstandigheden kan een afspraak dus altijd uitlopen. Wij doen er alles aan dit te voorkomen maar indien dit aan de orde is, berichten wij u zo spoedig mogelijk.

Bloedend tandvlees

Wanneer ik mijn tanden poets dan bloedt mijn tandvlees altijd. is dat normaal?
Antwoord
Nee, dat is niet normaal. Wel komt het heel veel voor. Bloedend tandvlees wil zeggen dat uw tandvlees ontstoken is. Gezond tandvlees bloedt niet! Bespreek dit probleem met een van onze preventie assistentes, zij kunnen u er mee helpen.

Kinderen

Ik heb een slecht gebit. krijgt mijn kind dat ook?
Antwoord
Nee, zeker niet! De meeste gaatjes ontstaan tussen je 4e en 21ste jaar, daarna stopt dat meestal. Daarom besteden wij extra veel aandacht aan de preventie van gaatjes bij deze leeftijd groep. Alle kinderen krijgen bij elke controle uitgebreide poetsles en indien nodig brengen we op de blijvende kiezen een beschermlaag (sealing) aan. Heeft u dat vroeger ook gehad?
Ik ben zwanger, moet ik dan vaker naar de tandarts?
Antwoord
Vroeger was het gezegde: "elk kind kost een tand bij de moeder". Dat is gelukkig niet meer zo. Wel is het zo dat tijdens uw zwangerschap uw tandvlees sneller ontstoken raakt en makkelijker bloedt. Om dat te voorkomen is het belangrijk om vaker naar de preventie assistente te gaan.
Wat is de beste leeftijd om met mijn kindje voor het eerst naar de tandarts te gaan?
Antwoord
Kinderen komen wat ons betreft nooit te vroeg. Het is belangrijk dat ze op jonge leeftijd al vertrouwd raken met "naar de tandarts gaan". Neem ze dus gerust mee wanneer u zelf voor controle komt. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kindje beter niet meenemen. Een echte goede controle van het gebit van uw kindje is meestal vanaf 3 of 4 jarige leeftijd mogelijk.